Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent

1

Един филм за живота и изключителната кариера на великия френски моден дизайнер Ив Сен Лоран.

Сценарият е одобрен от Pierre Berge, дългогодишен партньор в живота на дизайнера и негов съосновател на модната компания YSL Couture House през 1961г. Действието на филма започва с пристигането на Ив Сен Лоран в модна къща Диор през 1957 година, разказва за възходите и паденията през които той минава, като постоянно напомня изключителната изобретателност и несравнимия талант на дизайнера.

Филмът е определен от критиците като дързък, страстен, провокативен, неудобен, силно въздействащ, вдъхновявящ.

2

3

4

5

6

7

Премиерата на филмът ще бъде този месец във Франция.

____________________________________________________________

8

Ив Сен Лоран е роден и израснал в Алжир. На 18годишна възраст пристига в Париж по повод конкурс за млади дизайнери, където печели първо място. Тогава той се среща с Michael de Brunhoff, главен редактор на френското списание Vogue по това време, известен още с насърчаването на млади таланти. Именно той е причината Сен Лоран да остане в Париж и да продължи образованието си в тази посока и няколко години по-късно става мост за приемането му в модна къща Диор.

Близо година Ив Сен Лоран работи като главен асистент на Кристиян Диор до август 1957 година, когато лично е поканен някой ден да бъде негов наследник като главен дизайнер. Два месеца по-късно това се случва, тъй като Диор умира от масиран инфаркт в клиника в Италия. Само на 21 годишна възраст Сен Лоран става творчески директор и главен дизайнер на модна къща Диор.

9

Ив Сен Лоран първи въвежда елементи от мъжкия костюм в дамската мода. Считан е за основоположника на линията унисекс. Той ще бъде запомнен и с това че първи кани тъмнокожи модели на своите модни дефилета.